İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSITESİ VARANCI DILLEN VARSEKKULU
--

İZMİR KATİP ÇELEBİ UNIVERSITY SCHOOL OF FOREIGN LANGUAGES 202X – 202X ACADEMIC YEAR – SAMPLE PRE-INTERMEDIATE LEVEL EXIT EXAM XX/XX/202X

Name & Surname:	Duration: 60 minutes				
Number:	Class and/or Exam Hall:				
LISTENING (20 pts.)					
FOR EACH SECTION, YOU HAVE <u>60 SECO</u> EACH RECORDING <u>TWICE</u> .	NDS TO READ THE QUESTIONS. YOU ARE GOING TO LISTEN TO				
Listen to Alex Vargas	s talking about games and choose the correct answer. (5x2=10 pts.)				
1. Which one is TRUE about Milton Bradley C					
A) They sell some of their games online.B) The company started in 1860.	C) People still buy one of their games. D) Alex designs games for this company.				
2. What does the number 150 refer to in the ta	alk?				
A) the age of the board gameB) the number of squares in the game	C) the number of people working at the company D) the number of copies that the game has sold				
3. According to the talk, The Checkered Game	e of Life				
A) is the least popular game of Bradley CompB) puts you into a prison if you are honest	any C) has more than a version available for customers D) is updated every year when they see some problem				
4. According to the talk, Milton Bradley					
A) valued good characteristics more than moreB) finds the recent changes in the game unner					
5. We can understand that the topic of the talk	cis_IZMIR				
A) the old board game clubs and their memberB) a game that is designed in an old game con					
O Listen to the interview	YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU w and choose the correct answer. (5x2=10 pts.)				
6. It is stated that the interview					
	about family and friends cludes only family members				
7. According to Hal,					
A) the family members are less important thanB) it is important to choose your friends well	n friends C) talking to family members is much easier D) he feels closer to his friends than his family				
8. Marielena thinks that					
A) family relationships are the most importantB) friends can become like a family member	ones C) family and friends can mean the same thing D) family members can give blood to another member				
9. Paul clearly feels about the ques	tion the interviewer asked.				
A) critical B) negatively	C) nervous D) positively				
10. Paul believes thatA) people have to marry their best friendB) families do not support many friendships	C) the TV series like <i>Friends</i> show great relationships between friends D) when you start a family, it is hard to find time for friends				

USE OF ENGLISH (20 pts.)

Choose the correct answer to complete the sentences. (20x1=20 pts.)

Uluru, a Rock in Australia

Uluru is a very big rock in the middle of the desert in Australia. It is **11**._____ popular tourist attraction in the country. You get **12**._____ amazing view of Uluru when the rock turns red at sunset. Uluru is the home to people **13**._____ the Anangu, and it is a very important place for them. There are many very old towns near Uluru where people **14**._____ thousands of years ago. Today, visitors **15**._____ camp in the desert or stay in the luxury hotels at the Ayers Rock resort if they want to visit all the local tourist attractions have some **16**._____ experiences. If you are in Australia and looking for an adventure, why don't you pay a visit to Uluru?

11.	A) Ø 12.		A) the more		 A) that called
	B) a		B) most		B) that are called
	C) an		C) as		C) are called
	D) the		D) the most		D) who calls
14.	A) lived	15.	A) were able to	16.	A) memorable
	B) has lived		B) must		B) engaged
	C) live		C) can		C) catchy
	D) had lived		D) had to		D) relaxed

Advice Needed!

My new job is in the United States, and I need to move there within two weeks and meet my boss. This **17**._____ to be my first trip to the US and out of the country, so I am **18**._____ about correct business behaviour. My boss invited me to go **19**._____ a meal and then see an exhibition. Do you have any advice on what I should or shouldn't do? **20**._____ I bring a traditional gift for them? I have already done my research about the best gifts and bought one to return the **21**._____, but I am really worried about being in a foreign place by **22**._____. Please help! I don't want to do anything that may upset them.

17.	A) can	18.	A) anxio <mark>us</mark>	19.	A) for <u>A</u> 20.	A) Need	21. A) attitude	22.	A) myself
	B) might		B) pleased		B) to	B) Might	B) schedule		B) I
	C) will		C) gripp <mark>ed</mark>		C) of	C) Shall	C) kindness		C) me
	D) is going		D) boring		D) about	D) Will	D) sculpture		D) my
						İLLER VÜKS	FKOKLILL		

A Trip of a Lifetime

Are you an adventurous person? You cannot **23.** _____ enough for a holiday and have the time of your life? Would you like to go **24.** _____ that is very quiet with large rainforests and wild animals? Then this trip is for you! We are **25.** _____ two free tickets to Lodge Reserve, and everything is included. Yes, believe in your eyes! During the trip, you don't have to **26.** _____ anything. All you need to do is to click on this weblink right now and pack your suitcase. Have a nice trip!

23.	A) drop out	24.	A) somewhere	25.	 A) raising up 	26.	A) take money out
	B) bring up		B) nowhere		 B) setting off 		B) spend money on
	C) give up		C) everything		C) giving away		C) lend money to
	D) save up		D) anything		D) making up		D) borrow money from

Social Media

For the last ten years, social media has been the only thing that can grab teens and young adults' **27.**____. They text nonstop, share their lives on social media and even **28.**_____ some money there, and so they do not have to do regular work. They feel that doing homework and getting education will not be enough for their future, so they choose to **29.**_____ the social media. Can we blame them? They do not want to be **30.**_____ after graduation. I think we need to be more understanding towards teens.

27.	A) relatives	28.	A) earn	29.	A) look for	30.	 A) eye-catching
	B) introduction		B) produce		B) engage in		B) independent
	C) campaign		C) give		C) get together		C) curious
	D) attention		D) invest		D) work out		D) unemployed

A. Read the text below and circle the correct answer. (5x2=10 pts.)

Kamchatka Project

After travelling round the world for almost half a week and moving through three international airports and nineteen time zones, we finally step off the helicopter. We are at the beginning of the Karimskaya River in the region of Kamchatka. It's a bright sunny day and in the far distance I can see the Karimski volcano. This is probably the wildest place in Russia but if the weather is this good for the next few days, the expedition will go well.

In the past, when explorers arrived in a **<u>strange</u>** place, they put up their tents or cooked a meal and enjoyed the view. But nowadays, when explorers arrive in these places, they log on to their social networking site using a mobile phone. I write, "Just landed. Need to relax for a few hours." Explorers in the past wrote about <u>their</u> adventures in books which were published months or years later. Nowadays, I post a message in seconds.

Sites like Facebook and Twitter also help if we have a problem. Someone in our group touched an unknown plant and suddenly his skin was red and painful. I asked for advice on Twitter: 'Hand touched a weird plant. It's red and hot. Any advice?' Minutes later, someone who knew the region replied, 'Probably a *Pushki* plant. If it is, it'll hurt but it won't kill you!' In the age of the modern explorer, communication like this really helps to make decisions, and sometimes it even saves lives.

31. It is stated in the first paragraph that ____.

A) the writer has travelled many countries before they arrived in Russia

B) Karimskaya River and Karimski volcano are not very far away from each other

C) one can see many wild animals around the Karimskaya River

D) Kamchatka is one of the best places of travellers who like adventure

32. The writer states in the text that ____.

A) social media was the most important thing in the	e past C) all explorers write a book about their experiences
B) the weather conditions will not affect their project	ct D) the way travellers experience the world has changed
33 What does the word 'strange' mean in the text'	

A) new B) funny

ABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU C) old D) beautiful

34. What does the word 'their' refer to in the text?

A)	the writer's followers'	B) the tents'	C) explorers'	D) local people's
~)			C) explorers	D) local people a

35. What is the message given in the last paragraph of the text?

A) When you are hurt, you need to tell what happened to you in detail.

B) The advice that you get on social media may not be trustworthy.

C) If you touch a plant, you should call an ambulance right away.

D) With the help of the social media, people can survive in the wild.

B. Read the text below and circle the correct answer. (5x2=10 pts.)

39.

On October 4, 1957, the Soviet Union sent Sputnik 1 into space and a new age in history began - The Space Age. The Soviets sent more Sputnik satellites in the fifties and by 1961 they had put the first man into space.

Eight years later, an American finally walked on the moon and during the early seventies the US led the Soviet Union in the space race. **38.** As a result, in 1975 astronauts from both countries flew two spaceships and met in space. Afterwards, one astronaut said that the mission showed that the Soviet Union and America could work together.

Nearly two decades later, leaders from both countries said they had agreed on plans for a new International Space Station (ISS) and by the end of the century, the ISS had started travelling around the Earth. Then, the ISS was used by scientists from all over the world.

At the beginning of the twenty-first century, businessman Dennis Tito paid twenty million dollars and told the world he loved space as he spent eight days on the ISS. Since then, space tourism has developed with plans for regular tours and floating hotels which stav in the air.

And what about the next half a century? In 2009, a Russian Space Chief said Russia was planning a nuclear spaceship for Mars. In 2010, the US president Barack Obama told an audience that by the mid-2030s the US would send humans to Mars. The race for Mars has already started.

36. Which sentence completes the second paragraph?

- A) And the US and the Soviet Union decided to build a station in Russia.
- B) But space travel was expensive, and they needed to work together more.
- C) So they argued about how to reach Mars for two decades.
- D) When the Soviet Union started the war against the Us, their friendship ended.

37. Which one is TRUE according to the text?

A) The Space Age had already started before the Soviet Union sent a spacecraft into space.

- B) Americans did not like working with the Russians because they felt jealous of them.
- C) Before 1995, only scientists from the US and the Soviet Union could use the ISS.
- D) Before Mars, the goal of both countries was to go to the Moon and put a man there.

38. We can understand from the text that _____ YABANCI DILLER YÜKSEKOKULU

A) although they have worked together for a long time, the US and the Soviet Union are still in competition

- B) It has been years working, and the US was able to put a man into a spaceship and arrive in Mars
- C) Dennis Tito is the only businessperson who wanted to help ISS economically

D) There are some hotels in space that are floating and there are tours for tourists now

39. What can be the title of the text?

A) The Problems in Space

- B) Moments in Space History
- C) The Plans of ISS D) Too much Money in Space

40. What is the purpose of the text?

A) to persuade B) to entertain C) to criticize

D) to inform

-THIS IS THE END OF THE TEST-

ANSWER KEY								
1	С	11	В	21	С	31	А	
2	А	12	D	22	А	32	D	
3	С	13	В	23	D	33	А	
4	А	14	А	24	А	34	С	
5	В	15	С	25	С	35	D	
6	С	16	А	26	В	36	В	
7	D	17	D	27	D	37	С	
8	А	18	А	28	А	38	А	
9	D	19	А	29	В	39	В	
10	D	20	С	30	D	40	D	

